آذر 91 - ریاضیات
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ریاضیات
 
قالب وبلاگ
لینک دوستان
همشهری: انسان در جهانی بر پایه عدد 10 زندگی می‌کند. این سیستم ده-دهی همه‌چیز،‌ از عملکرد دوتایی رایانه‌ها گرفته تا ساده‌ترین فرمول‌های ریاضی را پشتیبانی می‌کند.
 
 پس چرا طول یک روز استاندارد بر روی زمین مطابق با این سیستم، ‌10 ساعته نیست؟
 
دلیل این موضوع در تاریخ مصری‌ها نهفته است. با تغییر پیدا کردن جوامع بشری از جامعه شکارچی به کشاورز افراد به نیاز برای محاسبه اموال و دارایی‌های خود پی بردند.  تنها در آن زمان بود که ایده زبان نوشتاری اهمیت پیدا کرد و افراد آموختند که مانند کودکان امروزی با کمک گرفتن از 10 انگشت دست‌ها اجسام را بشمارند.
 
خط هیروگلیف مصری‌ها متعلق به سه هزار سال قبل از میلاد استفاده از سیستم ده-دهی شمارش را نشان می‌دهد. در این صورت چرا ساعت‌ها بر اساس 12 تنظیم شده‌اند؟
 
بسیاری بر این باورند سیستم 12‌تایی از سیستم شمارشی برگرفته شده که مصری‌ها از فرهنگ سومری‌ها به ارث بردند،‌ سومری‌ها به جای استفاده از 10 انگشت،‌ برای شمارش از بند‌های انگشت‌هایشان استفاده می‌کردند ( درصورتی که دست چپ خود را باز کرده و با استفاده از انگشت شست،‌ بند‌های انگشتان خود را بشمارید به عدد 12 خواهید رسید). برای محاسبه زمان با استفاده از این شیوه مصری‌ها روز را به دو نیمه 12 ساعته تقسیم کردند،‌ یا به شکل دقیق‌تر،‌ به 10 ساعت روز،‌ دو ساعت صبح و گرگ و میش غروب،‌و 12 ساعت تاریکی شب تقسیم کردند.
 
مصری‌ها ساعت‌ها را بر اساس حرکات گروه‌های ستاره‌ای تنظیم کردند. آنها مجموعه‌ای از 36 صورت فلکی کوچک مشهور به Decan‌ها،گروه‌های ستاره‌ای که تقریبا هر 40 دقیقه یکبار در افق ظاهر می‌شوند،‌ را دنبال می‌کردند. طلوع هر Decan نشان از آغاز ساعتی جدید بود. آغاز دهه جدید،‌ یا همان دوره‌های 10 روزه مصری‌ها زمانی بود که Decan جدیدی پیش از غروب خورشید در آسمان شرقی دیده می‌شد.
 
مصری‌ها در سال دو هزار و 100 قبیل از میلاد تقویم خورشیدی خود را بر اساس طلوع و غروب معمول این گروه‌های ستاره‌ای تکمیل کردند تا تقویم سالانه یکپارچه‌ای را خلق کنند. 36 دهه این تقویم 360 روز سال مصری را تشکیل می‌دهد. این سیستم جدید با وجود اینکه در آن طول هر ساعت مطابق با فصل متفاوت بود،‌ به اندازه‌ای دقیق بود که مصری‌ها بتوانند با استفاده از آن بر اساس طلوع ستاره شباهنگ یا Sirius زمان طغیان رود نیل را پیش‌بینی کنند.
 
نیک لامب محقق رصد‌خانه سیدنی می‌گوید در این تقویم‌ها جدول‌هایی طراحی شده‌بودند که به مردم کمک می‌کردند در تاریکی شب با کمک رصد ستاره‌های Decan زمان را تخمین بزنند. این جدول‌ها حتی درون تابوت‌های مصری‌ها نیز وجود داشته‌‌است،‌ احتمالا به این منظور که مرده‌ها هم حساب زمان را داشته‌باشند.
 
باوجود اینکه تقویم جدید خواندن زمان را برای همه ساده کرده بود،‌ ثابت نبودن طول ساعت‌ها در این تقویم برای یونانی‌ها ناکارامد بود،‌ یونانی‌ها به روز‌هایی با طول ثابت نیاز داشتند. هیپارکوس،‌ ستاره شناس، جغرافی‌دان و ریاضی‌دان یونانی و بزرگترین ستاره‌شناس عهد عتیق فردی است که ساعت ستاره‌ای مصری‌ها را به شکلی تغییر داد که با ساعت استاندارد منطبق با اعتدال شب و روز امروزی نزدیک بود،‌ ساعتی که بر اساس آن هر دوره از روشنایی و تاریکی به 12 بخش مساوی تقسیم می‌شدند.

 


[ چهارشنبه 91/9/29 ] [ 10:52 صبح ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]
صبحانه

 

از آنجایی که فاصله بین شام تا صبحانه بین 10 تا 12 ساعت متغیر است، بنابراین صبحانه برای کودکان مخصوصاً دانش آموزان بسیار مهم است. طفره رفتن از خوردن صبحانه، مخصوصاً به دلیل اضطراب ناشی از امتحان، یکی از مشکلات شما، والدین است اما با تهیه صبحانه ای اشتها برانگیز موفق خواهید شد.


مواد غذایی که می توانید با آنها صبحانه ای کامل و اشتها آور فراهم کنید، شامل:

 

نان روغنی: یکی از نان های خوشمزه و انرژی زا است. خوردن مقدار کمی از آن، حداقل تا 40 دقیقه، انرژی مورد نیاز بدن را کاملاً تامین می کند. بنابراین چند نکته نان روغنی به همراه پنیر و گردو، صبحانه ای مقوی و مفید است.

-یک لیوان شیر( بهتر است گرم باشد، که البته معمولاً بچه ها آن را دوست ندارند!) به همراه دو قاشق عسل یا چند حلقه موز.

-سیب و جوانه گندم به تنهایی صبحانه کاملی است. برای جلوگیری از ایجاد حالت تهوع، بهتر است چند تکه نان و پنیر و گردو نیز مصرف شود.

-یک کاسه عدسی( لوبیا توصیه نمی شود) به همراه کمی کره در آن، صبحانه مفیدی است.

-سرشیر یا خامه یا عسل به همراه کمی چای یا یک لیوان شیر.

-نان و پنیر به همراه خیار یا گوجه فرنگی و یک استکان چای شیرین، صبحانه ای مفید و انرژی زاست.

- تخم مرغ، منبع کاملی از پروتئین و سایر مواد مورد نیاز بدن است و به هر شکل که مصرف شود( آب پز، نیمرو، پخته) مفید است و تا مدتی طولانی کودکان را سیر نگه می دارد.

- از خوردن غذاهای پرحجم به عنوان صبحانه، مثل قورمه سبزی یا قیمه باقیمانده از شب قبل، آبگوشت و… بپرهیزید. این غذاها، حجم معده را افزایش داده و احساس سنگینی و خواب آلودگی ایجاد می کنند و در روزهای امتحان اصلا توصیه نمی شوند.

به طور کلی صبحانه ای مفید و مغذی است که در عین کم حجم بودن، غنی بوده و حداقل 2 تا 3 ساعت کودک را سیر نگه دارد و مهم تر این که انرژی موردنیاز او را تأمین کند.

خوردن صبحانه را فراموش نکنید. معده خالی اجازه تفکر در جلسه امتحان را از انسان می گیرد.

میان وعده

به دلیل این که اکثر مدارس، ساعت های درسی را در روزهای نزدیک به امتحان با برگزاری کلاس های تقویتی افزایش می دهند، از این رو حتماً نیاز است تا برای زنگ تفریح، مخصوصاً ساعت های پایانی، خوراکی های مغذی به بچه ها داده شود ولی این خوراکی ها نباید اشتهای کودکان را برای ناهار از بین ببرند. بنابراین بهترین خوراکی های زنگ های تفریح، انواع میوه، ساندویچ های بسیار کوچک( به غیر از سوسیس و کالباس) و تنقلاتی مثل انواع آجیل خام است.

ناهار

اگر فرزند شما بعضی غذاها را دوست ندارد، اما برای او مفید است، سعی کنید آن غذا را با چاشنی های مفید، خوشمزه کنید.

- انواع غذاهای دریایی مخصوصاً ماهی، انتخاب بسیار خوبی برای ناهار، خصوصاً در زمان امتحانات است.” فسفر” موجود در ماهی بهترین ماده مغذی برای ” مغز” است. اما متأسفانه اغلب بچه ها، ماهی دوست ندارند و علت آن ” بوی” ماهی است. از این رو، ماهی را طوری بپزید که بوی آن از بین برود.

- غذاهای سبزی دار، مثل انواع خورشت( کرفس، قورمه سبزی، نعنا، جعفری و…) خوراک مرغ به همراه هویج، کلم و… غذاهای مفید و عالی برای کودکان هستند.

- از پختن غذاهای پرحجم مثل آبگوشت در دوران امتحانات بپرهیزید. این قبیل غذاها، حجم معده را افزوده و احساس خواب، سستی و نفخ شدید را ایجاد می کنند. این قبیل غذاها، حداقل 4 تا 5 ساعت زمان لازم دارند تا کمی هضم شوند .

- در دوران امتحان، از فرزند خود بخواهید تا غذاهای مورد علاقه اش را به شما بگوید. شما نیز تا حد امکان همان غذاها را تهیه کنید. این مسأله اشتهای فرزندتان را برانگیخته و او با اشتیاق غذا میل می کند و همین امر نتایج مثبتی به دنبال خواهد داشت.

- سالاد، سبزی خوردن، ماست و… مواد غذایی خوبی برای تحریک اشتها هستند. آنها را فراموش نکنید.

عصرانه

پس از صرف ناهار و اندکی استراحت، کودکان و حتی بزرگسالان، نیاز به تجدید نیرو دارند. این مسأله مخصوصاً در بچه ها و در دوران امتحان، نمود بیشتری دارد.” مغز” به عنوان فرمانده بدن، هر چند ساعت یک بار نیاز به تجدید قوا دارد و این زمانی مهم تر جلوه می کند که از مغز کار بیشتری طلب کنیم. اما یک عصرانه خوب چیست و چه ویژگی هایی دارد.

- از بین خوراکی ها، آنهایی را که مفیدترند، در راس برنامه عصرانه قرار بدهید.

- خرید خوراکی های مفیدی چون انواع آجیل های خام، انواع میوه( مخصوصاً آنهایی را که فرزندتان بیشتر دوست دارد)، شیر با طعم های مختلف( اگر در منزل شیر با میوه ها مخلوط شود بهتر است) و… را فراموش نکنید.

- نان و پنیر و گردو، کره و عسل، کیک ساده عصرانه به همراه چای، شیر با آبمیوه( ترجیحاً در منزل تهیه شود) عصرانه مفیدی است.

توجه کنید؛ از آنجایی که اوج ساعت های مفید درس خواندن و مرور مطالب برای امتحان روز بعد، بین ساعت 5 عصر تا 9 شب است، بنابراین در این فاصله، هر یک ساعت تا یک ساعت و نیم، یک بار خوراکی مفیدی به فرزندتان بدهید.(بهترین ساعت برای عصرانه، پس از استراحت فرزندتان و قبل از شروع مطالعه و همچنین در میان ساعت های مطالعه است.)

شام

اگر چه پزشکان، عقیده به حذف شام از برنامه غذایی خانواده ( مخصوصاً برای خانواده هایی که استعداد چاقی دارند) دارند، اما در زمان امتحان، کمی باید این رژیم تغییر کند. اگر قبلاً شام بسیار سبکی تهیه می دیدید، بهتر است این یکی، دو هفته برنامه را کمی تغییر دهید.

- اگر فرزندتان عصرانه کافی خورده و میلی به شام ندارد، به او اصرار نکنید. شاید پرخوری، باعث ناراحتی او شده ودر اثر ناراحتی ناشی از پرخوری فردا نتواند سرجلسه حاضر شود.

- برای تهیه شام، از فرزندتان کمک بخواهید و غذایی را که او دوست دارد تهیه کنید.

- جگر، دل و قلوه، یک کاسه سوپ و غذاهایی از این دست، اگر چه کم حجم اند، اما مفید و مقوی اند.

- نگذارید فرزندتان به جای شام از تنقلات بی فایده مثل چیپس و پفک، شکلات و… استفاده کند.

- برنامه غذایی برای وعده شام را زیاد تغییر ندهید، بلکه بکوشید تا از غذاهای مقوی و کم حجم استفاده کنید.

نکته آخر

شب امتحان با شب های دیگر فرقی ندارد. هیجان را کنار بگذارید( اگرچه سخت است، ولی سعی کنید)، خوب بخوابید، به قدر کافی تغذیه کنید، از خوردن تنقلات غیرمفید و احتمالاً بیماری زا بپرهیزید و به یاد داشته باشید که با توکل به خدا موفق خواهید شد.


[ دوشنبه 91/9/27 ] [ 10:8 صبح ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]

پیر فرما

پیر فرما در سال 1601 در فرانسه چشم به جهان گشود او حقوق دان و ریاضیدان غیره حرفه ای بود گرچه فرما به دلیل دارا بودن شغل وکالت به اصطلاح ((غیره حرفه ای)) محسوب می شد ای،تی،بل تاریخدان برجسته ریاضیات در اوایل قرن بیستم به حق فرما را ((سلطان غیر حرفه ای ها )) می نامد.


 او معتقد بود که فرما بیش از اگثر ریاضیدانان ((حرفه ای)) عصر خود به نتایج مهم در ریاضی دست یافته است. او استدلال می کند که فرما پربارترین ریاضیدان قرن هفدهم است، قرنی که شاهد کارهای برخی از بزرگترین نخبه های ریاضیات همه دوران بود.                                                                                فرما در طول حیات خود فقط یک مقاله ریاضی در سال 1660 منتشر کرد.فرما در سال 1665 میلادی درگذشت امروز او بیشتر در حوزه نظریه اعداد شهرت دارد ولی او ایده هایی در باب حساب دیفرانیل و انتگرال نیز داشت.

پس از ذرگذشت فرما فرزندش ساموئل کار انتشار آثار او را به عهده گرفت .ساموئل ضمن جمع آوری نوشته های پدرش کتاب ها و مقالات مورد مطالغه وی را نیز بررسی نمود و همین امر باعث انتشار قضیه معروف فرما شد. او دریافت که پدرش 48 نظر تحت عنوان نظریات روی کتاب دیوفانت نوشته است

 

یادداشت معروف فرما در حاشیه کتاب

فرما علاقه زیادی به ترجمه لاتین کتابهای قدیمی داشت. در بین این کتابها کتاب حساب اثر ریاضیدان یونانی دیوفانت که در قرن سوم پس از میلاد می زیست وجود داشت. در حدود سال 1637 فرما در حاشیه نسخه ای از این کتاب که در اختیار داشت در مقابل مسئله تجزیه اعداد اول مربع به مجموع دو مربع نوشت: از طرف دیگر غیر ممکن است که بتوان هر عدد مکعب را به دو مکعب یا هر عدد دو مجزوری را به دو عدد دو مجزوری یا به طور کلی هر توان دیگر اعداد به جز اعداد مربع را به دو عدد با همان نما تجزیه کرد. به بیان دیگر:برای هر عددn>2  معادله Xn+Yn=Zn فاقد جواب صحیح است. من اثبات واقعا حیرت انگیز، برای این مطلب یافته ام اما در این حاشیه نمی گنجد.

 

چرا این قضیه به آخرین قضیه فرما معروف شد؟

چون هر حدسی که فرما به این روش اعام کرده بود تا 1847 اثبات شد و فقط این قضیه باقی ماند که به آن آخرین قضیه فرما می گویند.                                         

 

چرا اثبات قضیه فرما برای ریاضیدانان ارزش داشت؟

قضیه فرما برای ریاضیدانان از این جهت ارزش داشت که، ضمن تلاش برای اثبات آن روشها و مسیرهای تازه ای در ریاضیات پدید و به ویژه به شاخه ای از ریاضیات به نام نظریه عددهای جبری یاری میرساند و آنرا به جلو می برد                                         

 

فصل آخر داستان

فصل پایانی داستان قضیه آخر فرما در سال 1955 آغاز گردید یوتاکا تانیاما آغازگر این حرکت اساسی بود وی در سال 1927 در منطقه ای در شمال توکیو متولد شد و در سال 1953 از دانشگاه توکیو در نظریه جبر اعداد فارغ تحصیل گردید. او کتاب نظریه اعداد مدرن را همراه شیمورا در سال 1957 نوشت با این که آینده بزرگی به ویژه از نظر علمی برای تانیاما متصور می شد او در روز 17 نوامبر 1958 در توکیو خود کشی کرد. تانیاما به عنوان دلیل خودکشی خود نوشته است: تا دیروز دلیل قطعی برای کشتن خود نداشتم.... خودم هم نمی فهمم اما این نتیجه اتفاق یا موضوع خاصی نیست.  

تانیاما سوالاتی درباره خمهای بیضوی-یعنی خم هایی بفرم پرسید. کارهای بیشتر که در این زمینه توسط ویل و شیمورا انجام شد حدسی را به وجود آورد که به حدس شیمورا-تانیاما-ویل معروف است این حدس حاکی از این است که هر خم بیضوی را که بر اعداد گویا تعریف می شود می توان به وسیله توابع پیمانه ای بیضوی پارامتری کرد.                در سال 1986 ارتباطی بین حدس شیمورا-تانیاما-ویل و قضیه آخر فرما توسط فری و سر ایجاد شد در همین دهه کن ریبت بر اساس کارهای انجام شده توسط سر نشان داد که قضیه آخر فرما از حدس شیمورا-تانیاما-ویل نتیجه می شود.

 

 

 

اندروایلز و اثبات قضیه آخر فرما

اندر جان وایلز Andrew john wiles در 11 آوریل 1953 در کمبریج انگلستان به دنیا آمد. علاقه او به قضیه فرما زمانی که او کودکی 10 ساله بود شدت گرفت او در این باره می گوید:      من ده ساله بودم که روزی در کتابخانه ای عمومی یک کتاب ریاضی پیدا کردم. در این کتاب مطالب تاریخی بسیاری درباره مسئله ای آمده بود. من فقط در حالی که 10 سال بود صورت آن مسئله را فهمیدم و سعی کردم آم را اثبات کنم. مساله جالبی بود. این مساله همان قضیه آخر فرما بود. 

 وایلز درجه دکترا خود را از دانشگاه کمبریج دریافت نمود استاد راهنمای وی در کمبریج جان کوتز بود وی درباره وایلز گفته است:      من از داشتن دانشجویی مثل آندرو خیلی خوشحال بوده ام. اوایده های عمیقی در تحقیقات داشت و همیشه واضح بود که ریاضیدانی خواهد شد که کارهای بزرگی انجام م یدهد !.  اندرو وایلز در دهه 1980 به دانشگاه پرینستون رفت. وی پس از شروع کار روی قضیه فرما تقریبا تحققات دیگرش را کنار گذاشت. خود وایلز در این باره گفته است که بعد از مدتی متوجه شده که صحبت کردن با دیگران درباره قضیه فرما غیر ممکن است. زیرا این مطلب به موضوع شدیدا جالب توجهی برای همه تبدیل شده !. تنها کسی که از کارکردن وایلز روی آخرین قضیه فرما اطلاع داشت همسرش بود. وایلز در این باره گفته است:  فقط همسرم می دانست که من روی قضیه فرما کار می کنم من  بعد از گذشت چند روز از ازدواجمان به او گفته بودم که قصد دارم روی این قضیه کار کنم.     وایلز دقیقه های هفت سال اول کارش روی این قضیه را بسیار پر  ارزش مورد علاقه و سخت توصیف نموده و گفته است که قطعا نمی خواهد چنین کاری را تکرار کند.

 

کمبریج انگلستان ژوئن1993

 اواخر ژوئن 1993 پروفسور اندرو وایلز به انگلستان پرواز کرد او به دانشگاه کمبریج برمی گشت جایی که 20 سال پیش دانشجوی دوره تصیلات تکمیلی آن بود استاد راهنمای رساله دکترای او در کمبریج پروفسور جان کوتس کنفرانسی درباره نظریه ایواساوا-مبحث خاصی درون نظریه اعداد- ترتیب داده بود که موضوع رساله انرو وایلز بود او مطالب بسیاری درباره آن می دانست کوتس از دانشجوی قدیمی اش خواسته بود که سخرانی کوتاه یک ساعته ای در موضوعی به انتخاب خود در کنفرانس ارائه دهد. وایلز که خجالتی بود و تمایلی به صحبت در انظار را نداشت درخواست سه ساعت سخنرانی کرد که تعجب بر گزارکنندگان کنفرانس را برانگیخت. وایلز 40 ساله با چهره ای شبیه به همه ریاضیدانان وارد کمبریج شد پیراهن سفید با آستینهایی که بی دقت بالا زده شده بود عینکی قطور با قاب استخوانی موهای کم پشت و ژولیده و روشن با توجه به آنکه در کمبریج متولد شده بود بازگشت او به نوعی بازگشت به وطن بود  به واقعیت پیوستن خواب دوران کودکی اش. برای تحقیق این خواب اندرو وایلز هفت سال گذشته را درواقع در اتاق زیر شیروانی خودش زندانی بود. ولی امیدوار بود که به این زودی این فداکیری سالها تلاش به پایان خواهد رسید به زودی می تواند زمان بیشتری را با همسر و دخترانش که آنها را در این هفت سال کم دیده بود بگذراند او به ندرت توانسته بود با آنها شام بخورد اما حالا همه تحسینها متوجه او بود.

موسسه علوم ریاضی سر اسحاق نیوتون در کمبریج هم زمان با ورود پروفسور وایلز برای سخنرانی سه ساعته اش افتتاح شده بود. 

وایلز بیشتر رضیدانانی را که از سراسر دنیا برای شرکت در این کنفرانس تخصصی آمده بودند می شناخت. او در خود فرو رفته بود وقتی همکاانش نسبت به مدت زمان برنامه سخنرانی هایش کنجکاوی می کردند والز فقط می گفت وایلز می گفت باید به جلسه سخنرانی هایش بیایند تا خودشان به دلیل آن پی ببرند. چنین پنهان کاری بخصووص برای ریاضیدانان غیر معمول بود. ریاضیدانان اغلب به تنهایی برای اثبات قضیه ها تلاش می کنند و معمولا انسان های خیلی اجتماعی نیستند, اما نتایج پژوهش ها خود را با دیگران تقسیم می کنند. ریاضیدانان نتایج ریاضی خود را به صورت نسخه های پیش چاپ رایگان در اختیار دیگران قرار می دهند. این نسخه های پیش چاپ پینهادهایی را برای نویسندگان به ارمغان می آورد که باعث بهبود مقاله قبل از چاپ آن می شود. ولی وایلز نسخه های پیش چاپ خودش را ارائه نکرد و آن را به بحث و نقد نگذاشت. عنوان سخرانی وایلز –صورتهای مدولی خم های بضوی و نمایشهای گالوایی- بود ولی از این عنوان نمی شد متوجه شد که سخنرانی به چه مطلبی منته می شود. حتی متخصصان این موضوع نمی توانستند حدسی بزنند. به مرور شایعات شدت می یافت.در روز اول وایلز با ارائه نتایج پر محتوا و غیره منتظره در ریاضیات به حدود 20 ریاضیدانی که در سخنرانی او حضور یافته بودند پاداش داد ولی هنوز دو جلسه دیگر باقی مانده بود.  

چه مطلبی در پیش بود؟ بر همه روشن شده بود که جلسه سخرانی های وایلز جایی است که باید حضور پیدا کنند وبا ازدحام ریاضیدانان منتظر در سالن سخنرانی کنجکاوی فزونی می یافت. در روز دوم سخرانی وایلز شور و هیجانی در سالن بر انگیخت او بیش از 200 صفحه فرمول و نتیجه فکرهای بکر و بنیادی در قالب قیه های جدید با اثباتهای طولانی و مجرد با خود آورده بود.اکنون اتاق با ظرفیت کامل پر شده بود. همه با دقت و مصمم گوش می دادند نتیجه چه می شد؟ وایلز هیچ راهنمایی نکرد او با خونسردی به نوشتن روی تخته ادامه داد و بعد از پایان سخنرانی آن روز به سرعت ناپدید شد. 

 روز بعد چهارشنبه 23 ژوئن 1993 زمان آخرین سخنرانی اش بود همان طور که به سالن سنخنرانی نزدیک می شد متوجه شد که لازم است دیگران را کنار یزند تا راهش را باز کند مردم بیرون سالن تخمع کرده بودند و راه ورودی مسدود شده بود سالن مملو از جمعیت بود بسیاری با خود دوربین عکاسی آورده بودند همانطور که وایلز مجددا فرمول ها و قضیه ها را که ظاهرا تمامی نداشت روی تخته می نوشت هیجان شدت می یافت بعدها پروفسور کنت ریبتاز دانشگاه کالیفرنیا در برکلی به من گفت تنها یک اوج تنها یک پایان بر سخنرانی وایلز امکان پذیر بود.  وایلز در حال تکمیل آخرین سطرهای اثبات خود از حدس معما گونه و پیچیده ریاضیات حدس شیمورا-تانیاما بود و سپس ناگهان سطر پایانی را اضافه کرد بیان دیگری از معادله ای که قرنها قدمت داشت و ریب هفت سال پیش اثبات کرده بود که نتیجه حدس بالا بود. او تقریبا بدون مقدمه گفت : و این آخرین قضیه فرما را اثبات می کنم فکر کنم باید همین جا سخنرانی را متوقف کنم.

برای چند لحظه سکوت حیرت انگیزی در سالن حکم فرما شد سپس صدای دست زدن بی اختیار شرکت کنندگان مانند انفجاری در سالن پیچید. همه برای تشویق وایلز که بسیار شاد به نظر می رسید از جا برخواستند دوربینهای عکاسی به کار افتادند در مدت زمانی کوتاه پیغامهای الکترونیکی و نما برها به سراسر دنیا ارسال شدند ظاهرا مشهورترین مسئله ریاضی همه دوران حل شده بود. پروفسور جان کوتس که برگزار کننده کنفرانس بودبی هیچ آگاهی از اینکه این کنفرانس سکوی یکی از بزرگترین دست یافته های ریاضیات خواهد شد بازگو می کند که آنچه غیر قابل اتظار بود این بود که روز بعد خبر گزاری های جهان ما را محاصره کردند.       عنوان صفحه اول روزنامه های دنیا به این موفقیت غیر  منتظره اختصاص یافت. در 24 ژوئن 1993 در صفحه اول نیو یورک تایمز چنین آمده بود که ((فریاد یافتم یافتم! در معماری کهن ریاضیات)) روزنامه واشنگتن پست در یک مقاله طولانی وایلز را ((اژدها کش ریاضی)) نامید و داستانهای خبری در سراسر دنیا فردی را توصیف کردند که سرانجام سرسخت ترین مسئلهریاضیات را که حدود 350 سال در برابر حل شدن مقاومت می کرد حل کند.    یک شبه اندرو وایلز آرام و بسیار منزوی آشنای همگان گردید.

 

نتیجه

زمان داوری فرا رسیده بودمعمولا نتیجه های ریاضی یا هر دستاورد علمی را به یک نشریه داوری کننده ارسال می کننداین نشریه ها ابزار استانداردی برای ارسال کارهای علمی دانشمندان برای چاپ احتمالی اند وظیفه نشریه ها این است که مقاله پیشنهادی را به سایر افراد متخصص در آن موضوعه ارسال کنند تا پس از مطالعه مقاله درباره درستی یا نادرستی مطالب آن تصمیم گیری کنند و نیز مشخص کنند که آیا مقاله ارزش چاپ دارد یا نه. چاپ مقاله در نشریه های داوری کننده از نظر مادی و معنوی برای دانشگاههیان حائز اهمیت است. پایداری و ارتقای شغلی و غالبا میزان حقوق و افزایش آن همه به چاپ مقاله های پژوهش گران در نشریه های داوری کننده بستگی دارد.   با این همه آندرو روش دیگری را انتخاب کرد به جای ارسال اثباتش به یک نشریه تخصصی ریاضی کاری که هر کس ذیگر می کرد آن را در یک کنفرانس ارائه داد این کار احتمالا دو دلیل دلشت وایلز در سراسر سال های که روی این اثباتن کار می کرد از پنهان کاری رنج برده بود  اگر اثبات را به نشریه ای ارسال می کرد اثبات را به تعدادی داور منتخب ارسال می کردند و یکی از آنها یا یکی از ویراستاران ممکن بود مطلب را در سطح وسیعی از جهان فاش کند احتمالا وایلز از این جنبه نیز نگران بود که ممکن است یکی از افرادی که اثبات پیشنهادی را می خواند به گونه ای آن را سرقت و به نام خودش 

ثبت کند متاسفانه چنین اتفاقی می افتد دلیل دیگری که با اولی مرتبط است این بود که وایلز قصد داشت با ارائه اثباتش در کمبریج راه را بر هر تردیدی ببندد.  ولی حتی در صورتی که مطلبی در کنفرانسی ارائه شود باید باز هم به داوری ارجا شود مراحل کار همان مطالعه برای داوی بود. یعنی متخصصان دیگر در نظریه اعداد باید خط به خط اثبات وایلز را مطالعه می کردند و اطمینان میافتند که در واقع به آنچه قصد داشته اثبات کند رسیده است

 

شکاف عمیق به واقعیت پیوست

مقاله 200 صفحه ای وایلز به تعدادی از متخصصان پیشگام در نظریه اعداد ارسال شد برخی از آنها بلافاصله اظهار نگرانی کردند ولی بیشتر ریاضدانان فکر می کردند که این اثبات احتمالا صحیح است به هر حال آنها منتظر قضاوت و رای متخصصان بودند وقتی از کنت ریبت پرسیدم که آیا اثبات وایلز را باور داشت گفت: اوه بلی قادر نبودم ببینم که برخی از مردم بلافاصله پس از خواندن اثبات چه می گویند اثباتی که دستگاه اویلر در آن وجود نداشت. یکی از متخصان منتخب برای برای بررسی اثبات وایلز دوست پرنستونی نیک کاتز بود پروفسور کاتز دو ماه تمام ژوئیه و اوت سال 1993 کاری جز مطالعه کل اثبات نکرد هر روز پشت میز می نشست و هر سطر و هر نماد ریاضی و هر نتیجه گیری منطقی آن را به آرامی می خواند تا مطمئن شود کاملا با معنی است و در واقع قابل قبول هر ریاضیدانی است که اثبات را می خواند روزی یک یا دوبار کاتز به اندرو وایلز که آن تابستان دور از پرینستون بود پیغام الکترونیکی ارسال می کرد و از او می پرسید منظورت از این سطر در این فحه چیست یا متوجه نمی شوم که چطور این نتیجه از طر بالایی حاصل می شود؟ و ا این قبیل و وایلز پاسخ می داد.    یک روز وقتی که کاتز حدود دو سوم دست نویس طولانی وایلز را خوانده بود با مشکلی مواجه شد در وحله اول به نظر می رسید که مانند بسیاری از موارد وایلز پاسخی کاملا رضایت بخش به کاتز می دهد اما این بار چنین نشد در پاسخ به سوال کاتز , وایلز پاسخی با پست الکترونیکی ارسال کرد کاتز مجبور شد دوباره با پست الکترونیکی به او بنویسد : آ«درو هنوز هم متوجه نمی شوم. از این رو وایلز با ارسال دورنگار سعی کرد ارتباط منطقی مسئله را شرح دهد اما کاتز راضی نشد یک جای کار درست نبود. این دقیقا یکی از برهانهای بود که وایلز و کاتز در بهار هنگامی که والز درسش را تدریس می کرد با دقت بررسی کرده بودند ولی ظاهرا حفره استدلال وایلز از دید هر دو دور مانده بود شاد اگر دانشویان در کلاس مانده بودند یکی از آن دو مسئله را به آن دو گوشزد میکرد.همان موقع که کاتز به اشتباه پی برد ریاضیدانان سراسر جهان نیز به همان مسئله در اثبات وایلز پی بردند. دستگاه اویلر در اثبات وجود نداشت و کاری نمی شد کرد بدون دستگاه اویلر –تعمیم کار فلاچ و کولیواگین – فرمول عدد رده وجود نداشت بدون فرمول عدد رده ((شمارش)) نمایشهای گالوایی خم های بیضوی در مقایسه با صورتهای مدولی امکان پذیر نبود و حدس شیمورا-تانیاما اثباتی هم برای آخرن قضیه فرما انجام نشده بود. به بیان کوتاهی شکاف موجود در دستگاه اویلر همه چیز را مانند خانه پوشالی فرو ریخت.

 

 درد و رنج

  اندرو وایلز در پاییز سال 1993 به پرینستون بازگشت برآشفته شرمسار مضطرب عصبانی و نا امیدبود احساس حقارت می کرد او به دنیا اثبات برای آخرین قضیه فرما نوید داده بود ولی نتوانسته بود انجام دهد .در ریاضیات تقریبا مانند هر بحث یگری جایزه دوم وجود واقعی ندارد. وایلز سرافکنده به اتاق کوچک زیر شیروانی برگشت تا اثبات را اصلاح کند به گفته نیک کاتز در این لحظه او راز را از جهان مخفی می کرد و فکر می کنم خیلی احساس نارا حتی می کرد همکاران دگر او عی می کردند به وایلز کمک کنند از جمله دانشجوی قدیمی اش ریچارد تلور که در کمبریج تدریس می کرد وبرای کمک به اصلاح وایلز به پرینستون آمده بود.   وایلز گفته بود من از هر لحظه هفت سالی که به تنهایی کار می کردم بدون توجه به دشواری و ناهموار بودن مانعی که پیش رویم قرار می گرفت لذت می بردم و حالا کار ریاضی کردن این طور در معرض عام سبک و شیوه من نیست امیدوارم دیگر این تجربه را تکرار نکنم این تجربه تلخ ادامه یافت. ریچارد تیلور که فرصت مطالعاتی اش تمام شده بودبه کمبریج بازگشت ولی هنوز وایلز به هدفی نریسیده بود همکارانش با تلفیقی از انتظار امید وتاسف به او مینگریستند و رنج او برای اطرافیانش مشخص بود. مردم می خواستند بدانند آنها می خواستند بر خوش بشنوند ولی هیچ یک از همکارانش جرئت نمی کرد از او بپرسد که کارش با اثبات چطور پیش می رود خارج از گروهش سایر مردم دنیا نیز کنجکاو بودند. در شب چهارم دسامبر 1993 وایلز پیغامی الکترونیکی به گروه خبری علومریاضی که بسیاری از نظریه پردازان اعداد و ریاضیدانان عضو آن بودندارسال کرد.    

 

                                                                                                                                         با توجه به تحقیقات نظری در درباره وضع کارم در مورد حدس شیمورا-تانیاما و آخرین قضیه فرما گزارش مختصری از موقعیت آن ارائه می کنم در طی مراحل بررسی مشکلاتی پیش آمد که برطف شدند ولی به ویژه یکی را هنوز نتوانسته ام حل کنم .. اعتقاد دارم می توانم آن را با استفاده از ایده هایی که در سخنرانی کمریج شرح دادم در آینده نزدک کامل کنم واقعیت این است که کارهایی باقی مانده است که باید روی دست نویس انجام دهم توزیع آن برای پیش چاپ نا مناسب بود. در درسی که در ماه فوریه در پرینستون آغاز خواهم کرد گزارش کاملی از این کار ارائه خاهم کرد.

                                                                                      اندرو وایلز

 

 

 پس از مرگ

خوشبینی اندرو وایلز زودرس و نا بهنگام بود و هر درسی که در پرینستون ارائه می داد اورا به جوابی نمی رساند پس از گذشت یک سال از پیروزی کم دوامش در کمبریج اندرو وایلز تقریبا داشت امیدش را از دست می داد و اثبات زمین گیر شده اش را رها می کرد. دوشنبه 19 سبتامبر 1994 وایلز پشت میزش در دانشگاه نشسته بوده توده های کاغذ دور و برش پراکنده بود تصمیم گرفت قبل از اینکه اثباتش را کنا بگزارد و تمام امیدش را برای اثبات آخرین قضیه فرما رها کند,آخرن نگاه را به آن بیندازد او می خواست ببیند چه عاملی باعث می شد تا نتواند دستگاه اوبلر را بسازد. چرا دستگاه اوبلر وجود نداشت؟ او می خواست دقیقا مشخص کند که کدام واقعیت عملیاتی اعث عدم موفقیتش شده است. وایلز مقاله پیش رویش را مطالعه کرد و حدود 20 دقیقه با دقت روی آن تمرکز کرد سپس متوجه شد که که چرا نتوانسته است دستگاه را به کار بیندازد سرانجام به نقص آن پی برد او بعدها احساسش را این گونه توصیف کرد مهم ترین لحظه تمام زندگیم کاری ام بود ناگهان به گونه ای کاملا غیر منتظره کشفی  خارق العاده به عمل آورم کاری که بعد ها نمی توانم انجام دهم. در این لحظه اشک سرازیر شد آنچه وایلز در آن لحظه متوجه آن شده بود به طور غیر قابل وصفی زیبا بود وایلز پی برد چیزی که باعث عدم وجود دستگاه اویلر شده بود روش نظریه افقی ایواساوا بود که او سه سال قبل کنارگذاشته بود. وایلز مدتها در ساختمان گروه قدم میزد.به خانه رفت یک سال فشار از طرف تمام دنیا یک سال پر از تلاش های نا موفقاعتماد به نفس وایلز را سست کرده بود صبح روز بعد پشت میز برگشت کشف خارق العاده آن هنوز آنجا منتظر او بود.                       وایلز اثباتش را با روش اصلاح شده نظریه افقی ایواساوا نوشت سر انجام هر چیزی سر جای خودش قرار گرفت روشی که سه سال قبل استفاده کرده بود روشی درست بود این آگاهی حاصل از عدم کارایی مسیر فلاچ و کولیوا گین بود که در میانه راه انتخاب کرده بود دست نویس آماده ارسال بود آندرو وایلز سربلند صفحه رایانه اش را باز کرد پیغامی به گروهی ریاضیدان سراسر دنیا ارسال کرد پیام چنین بود در چند روز آینده منتظر بسته ای سفارشی .

     همانطوری که به دوستچ تیلور که از انگلستان برای اصلاح اثباتش به کمک آمده بود قول داده بود و نام هر دو نفر را برخود داشت ارسال کرد گرچه وایلز نتیجه واقعی را بعد از عزیمت تیلور بدست آورد طی چند هفته بعد ریاضیدانانی که اصلاحات وایلز بر مقاله های کمبریج اش را دریافت کرده بودند آن را به دقت مرور کردند هیچ مطلب نادرستی در آن نیافتند اکنون وایلز روش متداول ارائه نتایج ریاضی را به کار برده بود مقاله هایش را به نشریه تخصصی Annals of Mathematics   فرستاد تا توسط ریاضیدانان دیگر بررسی و داوری شود روند داوری چند ماهی طول کشید ولی این بار نقصی در آن پیدا نشد  شماره منتشر شده نشریه در ماه مه 1995 شامل مقاله اصلی ارائه شده در کمبریج و اصلاحیه آن توسط تیلور و وایلز بود. سر انجام آخرین قضیه فرما آرام گرفت.

 

 

   آیا فرما اثباتی داشت؟

 

اندرو وایلز اثباتش را  (اثبات قرن  بیستمی) توصیف کرد. در واقع وایلز کارهای بسیاری از ریاضیدانان قرن بیستم استفاده کرده است او از کارهای ریاضیدانان قبل نیز استفاده کرده است. همه عناصر بیشمار اثبات وایلز حاصل کارهای دیگران است. درواقع اثبات آخرین قضیه فرما دست آورد بسیاری از ریاضیدانان قبل از خود فرما تا ریاضیدانانی است که در قرن بیستم می زیستند .

وابلز عقیده دارد امکان ندارد فرما در زمانی که یادداشت معروفش را در حاشیه کتاب می نوشت این اثبات در فکرش بوده باشد.

می توان نظر وایلز را درست دانست زیرا در آن زمان حدس شیمورا –تانیاما وجود نداشت . آیا ممکن است که فرما اثبات دیگری در فکر داشته باشد؟
احتمالاً پاسخ منفی است .ولی با اطمینان نمی توان گفت زیرا هرگز نمی توانیم به آن پی ببریم.
از طرفی دیگر فرما 28 سال پس از نوشتن قضیه اش در حاشیه کتاب زندگی کرده است و هرگز مطلب بیشتری درباره آن نگفت.احتمالاً می دانست که نمی تواند آن را اثبات  کند زیرا او برای حالت روش نزول نا متناهی را به کار برده است.و شاید فکر می کرده در حالت کلی نیز کار ساز است. n=3 ساده
شاید مسئله را فراموش کرده است و به مسائل دیگر پرداخته است.
اثبات قضیه به روشی که سرانجام در دهه 1990 ارائه شد به ریاضیاتی بیشتر از آنچه فرما در اختیار داشت نیاز دارد . ماهیت مسئله تاریخچه ای به درازای تمدن بشری دارد و حل نهایی آن نیز تمام وسعت ریاضیات را متحد کرده است.
این اتحاد مباحث به ظاهر متفرق بود که سر انجام قضیه را به چهار میخ کشید و به رغم این واقعیت که آندرو وایلز کسی بود که کار مهم پایانی قضیه را با حدس شیمورا-تانیاما که برا ی اثبات آخرین قضیه فرما لازم بود انجام داد.


[ یکشنبه 91/9/26 ] [ 12:44 عصر ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]
دنیای اقتصاد: بشر امروز مدام در اضطراب و تشویش به سر می‌برد. انبوه رسانه زندگی ما را تغییر داده است. در شب یلدای امسال نسل ما، مثل دو-سه نسل قبل نیست که پا زیر کرسی دراز کند و انار و شب‌چره بخورد و به داستان‌های مادربزرگ‌ها گوش‌دهد. احتمالا دهه شصتی‌ها و دهه هفتادی‌ها، شب چله پای شبکه‌های اجتماعی مشغول کامنت گذاشتن هستند یا فیلم تماشا می‌کنند.
 
در همین تهران خودمان، ما همیشه دلیلی برای ترس داریم. وقتی از عابر بانک پول می‌گیریم، نگرانیم که کسی از پشت سر زورگیری کند، چون همیشه در صفحات حوادث درباره زورگیری‌ها می‌شنویم. وقتی می‌خواهیم سوار اتومبیل شخصی شویم، نگرانیم که مبادا، یک دفعه مسافران پشت سر چاقویی زیر گلویمان بگذارند، اگر زیر باران در خیابانی خلوت مردی با اضطراب برای سوار شدن به خودرویمان دست بلند کند، هرچند انسان‌دوستی حکم می‌کند پا روی پدال ترمز فشار دهیم، اما این کار را نمی‌کنیم.

آلودگی هوا می‌تواند سرطان ریه برایمان داشته باشد و قصه پارازیت‌ها هم که مفصل است. از همه اینها بگذریم، زلزله‌ای اهر را می‌لرزاند، ما نگران گسلی هستیم که از شمال‌غرب جنبیده و ممکن است به ما برسد و... این مصادیق ممکن است از شهری به شهر دیگر، از کشوری تا کشور دیگر فرق کند، اما در تمام دنیای امروز یک چیز مشترک است: «ترس از پایان». اهالی رسانه، چه سینما باشد چه شبکه‌های تلویزیونی و... خوب جنس این ترس‌ها را می‌شناسند. نظریات فراوان و بعضا عجیب و غریبی درمورد پایان جهان وجود دارد، اما به طور کلی 12 نظریه وجود دارد که شکل پایان جهان را در دنیای معاصر رقم می‌زند:

تغییرات اکولوژی و آب شدن یخچال‌های قطب شمال و جنوب


در صورت گرم شدن مفرط کره زمین و آب شدن یخچال‌های قطب شمال و جنوب، بسیاری از کشورها به یکباره به زیر آب فرو خواهند رفت. این نظریه تئوری نبوده و از سوی دانشمندان به ثبت رسیده است. تصور کنید که یک سوم تمامی خشکی‌های زمین به زیر آب فرو رفته و نسل بسیاری از جانداران، درختان و حشرات ازبین خواهد رفت. در صورت بروز چنین اتفاقی، دیگر جای کافی برای زندگی بشریت در کره خاکی نخواهد بود.

سوراخ شدن لایه ازن

در دوران مدرسه، به یاد داریم که به ما آموختند که اطراف زمین را لایه ازن تشکیل داده که این لایه، کره زمین را از تشعشعات رادیواکتیو حفظ می‌کند. این تشعشعات به فراوانی در فضا یافت می‌شود، ولی تنها مقدار ناچیزی از آن به سطح زمین برخورد می‌کنند. انسان‌ها با اینکه می‌دانند استفاده از برخی محصولات به لایه ازن صدمه می‌زند، اما با بی‌توجهی به این اخطارها، به استفاده از این مواد ادامه می‌دهند. سوراخ‌های لایه ازن روز به روز در حال بزرگ‌تر شدن بوده و آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که اگر این لایه از بین رود، چه بلایی بر سر کره خاکی خواهد آمد؟ بلی، پرتوهای رادیواکتیو خورشید هر جانداری را نابود خواهند کرد.

برخورد اجسام کهکشانی با کره زمین


برخورد اجسام کهکشانی با کره زمین یکی از مشهورترین تئوری‌های موجود در مورد پایان دنیا می‌باشد. بسیاری بر این عقیده هستند که نسل دایناسورها نیز به دلیل برخورد شهاب سنگ‌ها با زمین منقرض شد. بدین‌صورت ممکن است که چنین سرنوشتی نیز انتظار ما را بکشد و استخوان‌های ما در قرن‌های آینده به عنوان فسیل، مورد پژوهش و بررسی قرار گرفته شود. تئوری دیگری در همین چارچوب می‌گوید که برخورد شهاب سنگ بزرگی با زمین، منجر به تکه شدن کره خاکی شده و این تکه‌ها همچون ماه به دور نوار مغناطیسی ستاره‌ها و یا سیارات دیگری خواهند گشت.

خاموش شدن خورشید
چندی پیش یک فیلم بر اساس این نظریه ساخته شد. این تئوری کاملا صحیح بوده و به اثبات رسیده است، فقط باید این نکته را در نظر داشت که چنین اتفاقی حدود 10 میلیارد سال دیگر اتفاق خواهد افتاد. به نظر شما، ما شاهد وقوع چنین اتفاقی خواهیم بود؟

حمله آدم فضایی‌ها به کره زمین

کتاب‌ها، افسانه‌ها و فیلم‌های بسیار زیادی در مورد حمله موجودات فضایی به کره زمین وجود دارد. آیا موجودات فضایی کره زمین را تسخیر خواهند نمود؟ اثبات و باور چنین نظریه‌ای بسیار سخت بوده، چراکه تا کنون شواهدی در مورد کشف موجودات زنده در فضا به ثبت نرسیده است.

انسان با دستان خودش کره زمین را به نابودی خواهد کشاند
این نظریه از دیگر نظریه‌ها به حقیقت نزدیک‌تر است. برای درک عمیق این مطلب کافی است تا رادیو یا تلویزیون خود را روشن کرده و به اخبار جهان گوش دهید. انفجار در یک منطقه، شروع حملات نظامی در منطقه دیگر، بمباران مردم بی‌گناه و... بدون شک، در صورت بروز جنگ جهانی جدید، ابرقدرت‌ها از سلاح هسته‌ای استفاده خواهند نمود. آغاز جنگ هسته‌ای کره زمین را به چرنوبیل(حادثه انفجار نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل در کشور اوکراین و در سال 1986 میلادی رخ داد.) تبدیل خواهد کرد.

آخرالزمان می آید

بسیاری از ادیان از پایان دنیا به آخرالزمان یادمی‌کنند. بر اساس نظریات مذهبی، این فاجعه در صورتی رخ خواهد داد که جهان از گناه اشباع شود. در برخی ادیان این مسئله با ظهور پیامبران و امامان الهی و در برخی ادیان شاهزاده تاریکی‌ها دنیا را نابود خواهد ساخت. در کل، مذاهب مختلف از روز موعودی خبر می‌دهند که همه‌کس در برابر خداوند به جزای اعمال نیک و بد خویش در دنیا خواهند رسید.

هوش مصنوعی و ربات‌های متفکر جهان را دردست خواهند گرفت


بسیاری از فیلم‌های دنیا بر اساس این نظریه تولید شده‌اند. با نگاهی عاقلانه به پیشرفت جهان در تکنولوژی، می‌توان به درک این موضوع پرداخت که ممکن است در آینده، رباط‌ها بر انسان‌ها چیره شوند و کره زمین را نابود سازند.

جابه‌جایی قطب شمال و جنوب با یکدیگر

جابه‌جایی دو قطب شمال و جنوب با یکدیگر منجر به تغییر حرکت کره زمین از چپ به راست خواهد شد. در نتیجه این فاجعه، نیروی مغناطیس اطراف کره زمین محو گشته و امواج کهشانی، حیات را در کره زمین نابود خواهند ساخت.

سرمای هسته‌ای

برخی به این نظریه اعتقاد دارند که با پایان سال 2012 میلادی، آتشفشان‌های خاموش به یکباره فعال شده و دود غلیظی اطراف کره زمین را احاطه خواهد کرد. قطر و تراکم این لایه گرد و غبار به قدری زیاد است که مانع از تابش نور خورشید به سطح کره زمین خواهد شد. به سرمای حاصل از این فاجعه زیست محیطی به اصطلاح سرمای هسته‌ای گفته می‌شود.

تغییر مکان هسته کره زمین، خورشید و کهکشان‌ها
تغییر مکان ستارگان، سیارات و کهکشان‌هایی که به دلایلی در یک ردیف در فضا قرار خواهند گرفت می‌تواند منجر به نابودی حیات در کره زمین شود. دلیل این موضوع می‌تواند افزایش نیروی جاذبه خورشید و جذب ستارگان و سیارات به محور جاذبه خورشید، باشد. این نظریه به همگرایی گرانشی معروف می‌باشد. در صورت بروز چنین واقعه‌ای چه بلایی بر سر قطب‌های الکترومغناطیسی زمین خواهد آمد؟ بسیاری بر این عقیده هستند که این موضوع به زودی اتفاق خواهد افتاد. لازم به ذکر است که این شاخه از علم به طور کلی مورد بررسی و تحقیق قرار نگرفته است.

21 دسامبر شاهد نمایش سیارات منظومه شمسی در فضا خواهیم بود


در تاریخ 21 دسامبر میلادی، خورشید، زحل(کیوان)، زهره، مشتری(ژوپیتر)، عطارد، مریخ و کره زمین در امتداد یکدیگر قرار خواهند گرفت و یک مسیر صاف از آغاز منظومه خورشیدی تا هسته آن یعنی خورشید را تشکیل خواهند داد.

لازم به ذکر است که به غیر از منظومه خورشیدی ما، دیگر سیارات از کهکشان‌های مختلف نیز به همین صورت ردیف قرار خواهند گرفت. از آنجایی که بشر هنوز با چنین موضوعی یعنی تاثیر نیروهای مغناطیسی سیارات و ستارگان بر یکدیگر برخورد نکرده است، نمی‌توان عواقب ناشی از آن را پیش‌بینی نمود. برخی از دانشمندان بر این عقیده‌اند که این مساله ممکن است منجر به تغییر مکانی سیارات یا منظومه خورشیدی گردد.

البته نظریه‌های بیشتری در مورد پایان دنیا وجود دارد که برای ذکر تمامی آنها به مدت زمان بسیاری نیاز است. با توجه به این تفاسیر، می‌توان این نتیجه را گرفت که به تعداد انسان‌های کره خاکی، نظریه وجود دارد.

در انتها می‌توان به ارزیابی و جمع‌بندی نظریه‌های فوق پرداخته و اعلام کرد که راه‌حل بسیاری از معضلات تنها به خود ما بستگی دارد. چرا باید اکولوژی را نابود کنیم؟ چرا بدون جنگ و با صلح زندگی نکنیم؟ باید اختراعات و اکتشافات خود را کنترل کنیم. بی‌تفاوتی هرکس نسبت به کره‌زمین می‌تواند دلیل نابودی حیات در این کره خاکی باشد.

 


[ شنبه 91/9/25 ] [ 12:0 عصر ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]

1- سلول مغز یک انسان می‌تواند 5 برابر اطلاعاتی که ویکی‌پدیا دارد را در خود نگهداری کند.

 

 
2- بدن‌تان به اندازه‌ای گرما در عرض 30 دقیقه تولید می‌کند که با آن می‌شود نیم گالون آب را جوشاند.
 
3- مغز به همان میزان از انرژی که یک چراغ برق 10 وات استفاده می‌کند، بهره می‌جوید.
 
4- بیشتر نوزادان با چشمانی آبی به دنیا می‌آیند.
 
5- تکانه‌های عصبی با سرعت 274 کیلومتر بر ساعت به مغز وارد و از آن خارج می‌شوند.
 
6- عطسه‌ها با سرعت 161 کیلومتر بر ساعت حرکت می‌کنند.
 
7- اسید معده به اندازه کافی قوی است تا یک تیغ ریش‌تراشی را حل کند.
 
8- روده باریک بزرگترین عضو درونی بدن است.
 
9- راست دست‌ها 9 سال بیشتر از چپ دست‌ها عمر می‌کنند.
 
10- ناخن انگشت میانی سریع‌تر از ناخن باقی انگشت‌ها رشد می‌کند.
 
11- نوزادان با 300 استخوان متولد می‌شوند. بزرگسالان 206 استخوان دارند.
 
12- شما برای برداشتن یک قدم از 200 ماهیچه یاری می‌جویید.
 
13- پاها می‌توانند در حدود نیم لیتر در طول روز عرق تولید ‌کنند.
 
14- پوست‌تان هر 27 روز پوست‌اندازی می‌کند
.

 

 

 

10 واقعیت شگفت‌انگیز دیگر درمورد بدن انسان

بدن انسان به تنهایی دریایی از شگفتی هاست و ممکن است ما از خیلی از شگفتی‌های آن باخبر نباشیم. بدن ما خیلی ویژگی‌های حیرت‌انگیزی دارد که شاید برایمان قابل‌باور نباشد. برای آنها که به واقعیات عجیب درمورد طبیعت انسان علاقه‌مند هستند، لیستی عالی تهیه کرده‌ایم.

 

1. بدن ما در یک روز 10 میلیارد پوسته تولید می‌کند. این واقعیت نشان می‌دهد که بد نیست روکش بالشت و ملحفه‌تان را به‌طور منظم بشویید  چون این مقدار پوسته  در سال می‌شود چیزی درحدود 2 کیلوگرم پوست.

 

2. هر ساعت از روز بدن ما باید یک میلیارد سلول را جایگزین کند. قدرت بدن برای تولید اینهمه سلول جدید واقعاً جای شگفتی دارد.

 

3. همه ما می‌دانیم که اسید معده بسیار قوی است. این اسید آنقدر قوی است که حتی زینک را هم حل می‌کند. این یعنی یک قدرت اسیدی بسیار بالا. اما دلیل اینکه ما با اسید معده خودمان آسیب نمی‌بینیم این است که سلول‌هایی برای محافظت از ما در برابر خودمان لایه پوششی ایجاد کرده‌اند.

 

4. شش ماه طول می‌کشد که ناخن به‌طور کامل روی انگشتان دست یا پا رشد کند. به همین خاطر است که افتادن یک ناخن آسیب‌دیدگی بسیار دردناک است و به مدتی طولانی ظاهری زننده برای انگشتمان ایجاد می کند. پس حسابی مراقب ناخن‌هایتان باشید.

 

5. استخوان انسان به اندازه گرانیت سخت است. استخوان‌های ما بسیار پرتراکم هستند و قادرند فشار و نیروی بسیار زیادی را تحمل کنند که ویژگی بسیار خوبی است چون همه ما انسانها حرکات و اعمال فشارآوری انجام می‌دهیم.

 

6. هر شب که می خوابیم کمی رشد می‌کنیم. درطول روز، نیروی جاذبه ستون‌ فقرات ما را منقبض می‌‌کند و شب دوباره به همان نقطه شروع برمی‌گردیم.

 

7. صدای ما در روز قبل از اینکه کششی به دیافراگم و تارهای صوتیمان بدهیم، فرکانس پایین‌تری دارد.

 

8. هر کلیه بیشتر از هزار فیلتر دارد. به همین دلیل است که باید مقدار زیادی آب بنوشیم تا بدن روی موادمغذی و مایعات تازه در سیستم عملیات انجام دهد.

 

9. خون ما خیلی سریع پمپاژ می‌شود؛ آنقدر سریع که یک سلول می‌تواند در  یک دقیقه آن را به کل بدن برساند. با ورزش و انجام حرکات کششی همیشه می‌توانید پمپاژ خونتان را در حد عالی نگه دارید.


10. جالب‌ترین واقعیت درمورد بدن انسان درمورد مصرف اکسیژن ما است چون هیچوقت به آن فکر هم نمی‌کنیم. ما در هر روز چیزی درحدود 44 کیلوگرم هوا تنفس می‌کنیم. این هزاران تنفس روی هوا که تقریباً بی‌وزن است، تاثیر می‌گذارد. دفعه بعدی که می خواستید کار مثبتی برای محیط‌ زیست یا پاکی هوا انجام دهید این را خوب به یاد داشته باشید


[ چهارشنبه 91/9/22 ] [ 9:20 صبح ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]

معمای مربع گم‌شده معمایی متاثر از خطای دیداست و در کلاس‌های درس ریاضیاتبرای به کارگیری تجسم هندسی دانش‌آموزان مطرح می‌شود.

این پازل دو ترکیب از اشکالی را نشان می‌دهد که ظاهراً هر دو یک مثلث قائم‌الزاویههستند. اما یکی از آنها یک مربع1×1فضای خالی دارد

پاسخ

دلیل بوجود آمدن مربع خالی اینست که برخلاف فرض بیننده مساحت دو مثلث قائم‌الزاویه یکی نیست. نسبت اضلاع قائم مثلث قرمز 8:3 و این نسبت در مثلث آبی رنگ 5:2 است که متفاوتند. پس وتر حاصل از امتداد این دو در هر دو ترکیب خط راست نیست. این مقدار بسیار ناچیز بوده و قابل رویت نیست


[ سه شنبه 91/9/21 ] [ 10:16 صبح ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]

آلفرد نوبل از جمله افراد معدودی بود که این شانس را داشت تا قبل ازمردن، آگهی وفاتش را بخواند! حتما می دانید که نوبل مخترع دینامیت است. زمانی که برادرشلودویگ فوت شد، روزنامه‌ها اشتباهاً فکر کردند که نوبل معروف (مخترعدینامیت) مرده است. آلفرد وقتی صبح روزنامه ها را می‌خواند با دیدن آگهی صفحه اول، میخکوب شد: "آلفرد نوبل، دلال مرگ و مخترع مر‌گ آور ترین سلاح بشری مرد!"

آلفرد، خیلی ناراحت شد. با خود فکر کرد: آیا خوب است که من را پس از مرگ این گونه بشناسند؟

سریع وصیت نامه‌اش را آورد. جمله‌های بسیاری را خط زد و اصلاح کرد. پیشنهاد کرد ثروتش صرف جایزه‌ای برای صلح و پیشرفت‌های صلح آمیز شود.

امروزه نوبل را نه به نام دینامیت، بلکه به نام مبدع جایزه صلح نوبل، جایزه‌های فیزیک و شیمی نوبل و ... می‌شناسیم. او امروز، هویت دیگری دارد.
یک تصمیم، برای تغییر یک سرنوشت کافی است! اینجا کلام علی(ع) معنا پیدا می کند که «
ساعتی اندیشیدن برتر از هفتاد سال عبادت است». بدیهی است تفکری ارزشمند است که سرنوشت ساز باشد و انسان را به صلاح و رستگاری سوق دهد.

 


[ دوشنبه 91/9/20 ] [ 8:27 صبح ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]
با دکتر علی آبکار استاد ریاضی و عضو هیأت علمی دانشکده علوم دانشگاه تهران در مورد ریاضی و کاربردش در زندگی و لذت حل مسأله گفت وگویی انجام داده ایم که می خوانید:

 

چرا ریاضی می خوانیم؟ اصلاً ریاضی به چه دردی می خورد؟

علوم ریاضی در حالت کلی پایه تمام علوم مهندسی است. ریاضی مادر تمام علوم است و به عنوان علم دقیقه مطرح می شود هر چه علوم دیگر به ریاضی نزدیک باشند مستدل تر و قطعی تر از علومی هستند که از ریاضی دور می شوند. ممکن است در علوم اجتماعی نظریه های مختلفی داشته باشیم که همه نظریه ها بسته به موقعیت های گوناگون درست باشند ولی در ریاضی تنها یک نظریه داریم یا درست یا غلط. اغلب تیوری های ریاضی ریشه فیزیکی دارند و منشأ و پیدایش آنها در مسایل علمی بوده است.

یعنی تمام فرمول هایی که در تمام این سالها کشف شده و شما زمانی خوانده اید و حالا تدریس می کنید در مسایل علمی فیزیک و شیمی و اقتصادی کاربرد دارد؟

خیر، گاه می دانیم که این فرمول ها چه کاربردی دارد و منتها خودمان دیگر نمی توانیم به کاربردشان بپردازیم و گاهی هم فرمول را می دانیم و آیندگان کاربردش را پیدا می کنند. اما یک مسأله وجود دارد هیچ علمی مستقیماً به شکوفایی و باروری نمی رسد مگر این که بخش هایی از ریاضی در آن به کار برده شده باشد. پس ریاضیدان غیر از لذتی که خودش می برد از روی مفاهیم ریاضی باعث رشد جامعه و تکنولوژی می شود.

لذت؟

بله، به یک ریاضیدان در حالت حل مسأله لذتی دست می دهد و او را ارضا می کند در فلسفه به این حالت لذت حل مسأله می گویند که افراد دیگر این لذت را درک نمی کنند. این حالت در ریاضی مثل گل کردن طبع شعر شاعری است که یکباره باعث می شود شعر بگوید.

تمام کاربردهایی که از ریاضی گفتید کاربردهایی بود که یک ریاضیدان در زندگی حرفه ای از ریاضی می کند. آیا در زندگی اجتماعی هم از ریاضی استفاده می شود؟ ریاضی در زندگی اجتماعی هم کاربرد دارد؟

البته، ما نباید از خودمان تعریف کنیم ولی کسی که ریاضیات می خواند بهتر فکر می کند و کسی که بهتر فکر می کند بهتر زندگی می کند.

پس به خاطر این که بهتر فکر کنیم از اول دبستان تا سال آخر دبستان ریاضی می خوانیم؟

بله، ریاضی کمک می کند که بهتر فکر کنیم.

برای بهتر فکر کردن راههای بهتری هم وجود دارد. چرا شطرنج بازی نمی کنیم که فکرمان باز شود؟

شطرنج حالت خاص دارد. البته بخشی از ریاضیات هم جنبه شطرنج و بازی دارد که به صورت فرم تعمیم گسترش پیدا می کند و در علوم دیگر استفاده می شود.

یعنی ریاضی خواندن ما فقط به خاطر این است که بتوانیم بهتر فکر کنیم. یعنی من اگر انتگرال و مثلثات نمی خواندم نمی توانستم فکر کنم؟

خیر، این طور نیست، ریاضی در زندگی روزمره به بالابردن قوه تفکر کمک می کند. اما کاربرد و استفاده های دیگری هم دارد. فرض کنید بخشی از ریاضیات آمار است. یک متخصص علوم اجتماعی و تربیتی آیا می تواند منهای آمار مطالعات خودش را ادامه دهد. پس این طور نیست که فرد همان لحظه از چیزی که می خواند بهره مند شود. من به عنوان ریاضیدان از علوم اجتماعی - ارتباطات و روانشناسی به یک حداقلی نیازمندم که در زندگی استفاده کنم. شما هم باید حداقلی از ریاضی بدانید ولی کسی نمی گوید: همه باید ریاضیدان شوند.

این حداقل می تواند در حد چهار عمل اصلی باشد؟ این طور نیست؟

حدود را ما تعیین نمی کنیم. اتفاقاً آنها که حداقل ها را تعیین می کنند ریاضیدان نیستند. کارشناسان روانشناسی و تعلیم و تربیت در وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم این حدود را تعیین می کنند. البته این که شما می گویید در حد چهارعمل اصلی درست نیست همانطور که گفتم حتی محققان علوم اجتماعی و علوم تربیتی هم به یادگیری آمار احتیاج دارند و از ریاضی استفاده می کنند. اما نظر ما این است که کمیت و حجم باید کم شود و بیشتر به کیفیت اهمیت داده شود.

گفتید کسانی که ریاضی می خوانند بهتر فکر می کنند آیا افراد باهوش ریاضی می خوانند؟

ریاضی با هوش نسبت مستقیم دارد. یعنی اغلب ریاضیدان ها افراد باهوشی هستند شاید هم خود ریاضی در پروسه پرورش هوش تأثیر می گذارد اما این بدان معنی نیست که افرادی که تمایلی به یاد گرفتن ریاضی ندارند افراد بی استعداد یا کم هوشی هستند. ریاضی با علاقه هم رابطه مستقیم دارد.

شما در تمام سالهایی که ریاضی می خواندید به تدریس فکر می کردید؟ یعنی دلتان می خواست ریاضی بخوانید که آن را به دیگران تدریس کنید؟

شغل آرمانی برای یک دانشجوی ریاضی گرفتن جای اساتید سابقش است و آرمانی تر این که موفق به کشف فرمول یا حل مسأله ای شود که اسمش در کتابها ماندگار شود. من به اولین آرزویم رسیده ام و حالا به آرزوی دوم فکر می کنم.


[ یکشنبه 91/9/19 ] [ 12:4 عصر ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]

ساخت چند ضلعی منتظم با گره زدن کاغذ

پنج ضلعی منتظم:

نوار بلند کاغذی آماده کنید که عرض یکسان داشته باشد.

 

برای ساخت یک پنج ضلعی منتظم با این نوار به تر تیب زیر عمل کنید:

1. دو سر نوار را بگیرید و با آن یک گره ساده بزنید

مانند شکل زیر:

 

2. گره را به آرامی سفت کنید و رد های کاغذ را صاف کنید.

 

3. نوار های اضافی را ببرید ،پنج ضلعی منتظم بوجود می آید.

4. گره را باز کنید و ذوزنقه های تشکیل شده را با هم بررسی و مقایسه کنید.

 

هفت ضلعی منتظم:

نوار بلند کاغذی آماده کنید که عرض یکسان داشته باشد.

 

برای ساخت یک هفت ضلعی منتظم با این نوار به ترتیب زیر عمل کنید:

1. دو سر نوار را بگیرید و با آن یک گره ساده بزنید. (مانند پنج ضلعی منتظم)

 

2. گره را سفت نکنید و وسط گره (ناحیه ی 1) را در نظر داشته باشید.

3. مجددأ یک سر نوار را به قصد زدن گره دوم زیر سر دیگر برده ،و از ناحیه 1 (وسط گره اول) عبور دهید.

 

4. گره را به آرامی سفت کنید و رد های کاغذ را صاف کنید.

 

5. نوار های اضافی را ببرید ،هفت ضلعی منتظم بوجود می آید. 

 

 


[ شنبه 91/9/18 ] [ 10:15 صبح ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]
عدد 111111111 که در آن 9 بار 1 بکر رفته را اگر در خودش بضربانیم حاصل میشود 12345678987654321
یک نفر از اساتید دانشکده شهر آتن پایتخت یونان چندی پیش عددی را کشف کرد که خصایص عجیبی دارد.آن عدد:142857 میباشد.
اگر عدد مذکور را در دو ضرب کنیم، حاصل: 285714 میشود!-به ارزش مکانی 14 توجه کنید
اگر این عدد را در سه ضرب کنیم حاصل: 428571 میشود!-به ارزش مکانی 1 توجه کنید
اگر این عدد را در چهار ضرب کنیم حاصل: 571428 میشود!-به ارزش مکانی 57 توجه کنید
اگر این عدد را در پنج ضرب کنیم حاصل: 714285 میشود!-به ارزش مکانی 7 توجه کنید
اگر این عدد را در شش ضرب کنیم حاصل: 857142 میشود!-سه رقم اول با سه رقم دوم جا بجا شده
اگر این عدد را در هفت ضرب کنیم حاصل: 999999 میشود
این عدد به تازگی کشف نشده! بلکه هزاران ساله که به عنوان یه عدد جالب مورد توجه بوده. 142857 در واقع دوره گردش عدد 1/7 هست و خاصیتهای جالب دیگه ای هم داره
همونطور که میبینید، مضارب این عدد همه یا 142857 (با گردش حلقوی) هستند یا 999999 . جالب اینجاست که برای اعداد بزرگتر هم این روند به صورت دیگه ای ادامه داره
مثلا 8*142857 میشه 1.142.856، حالا اگه رقم اول رو با 6 رقم بعد جمع کنید حاصل میشه: 142.857
و مثلا 42*142857 میشه 5.999.994، حالا اگه رقم اول رو با 6 رقم بعد جمع کنید حاصل میشه: 999.999
و 142857*142857 میشه 20.408.122.499، حالا اگه 5 رقم اول رو 6 رقم بعد جمع کنید حاصل میشه: 142.857

 


[ چهارشنبه 91/9/15 ] [ 12:27 عصر ] [ محمد رضا جبین پور ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ

در هر چیز از جمله یک نظریه ریاضی زیبایی را میتوان درک کرد اما نمی توان توضیح داد.
امکانات وب


بازدید امروز: 6
بازدید دیروز: 5
کل بازدیدها: 286858